De aanstootgevende profielfoto was van TechCrunch-columnist MG Siegler, die over Google's ingrijpen klaagt op zijn blog. Het bedrijf verschafte over de eerste delete van zijn profielfoto uitleg, toen hij dezelfde afbeelding opnieuw uploadde. De gebruiksvoorwaarden van Google+ verbieden namelijk "volwassen of aanstootgevende content". De korte uitleg daarbij gaat alleen over sexueel getinte foto's.

'Gevaar MySpace te worden'

Ondertussen is er online ophef en discussie ontstaan of dit wel of geen censuur is door Google. Diverse gebruikers en bloggers hebben nu bewust hun foto's aangepast, om 'aanstootgevend' te zijn. Andere Google+-incidenten worden ook opgerakeld. De discussie gaat ook over culturele duiding van wat wel of niet een obsceen gebaar is.

Opvallend genoeg is één van de voorstanders van Google's actie tegen de middelvinger Tom Anderson, oprichter van het ooit grote MySpace. Hij stelt dat zijn sociale netwerk, waar hij begin 2009 is vertrokken, op gegeven moment een beerput was geworden. De oprichter van de Facebook-voorloper is met deze opmerking afgelopen weekend zelfs even trending geweest op de sociale microblogdienst Twitter.