Google experimenteert met een dienst die reguliere telefoongesprekken opzet vanuit Gtalk, vergelijkbaar met Skype Out van dat bekende VoIP-programma (voice over IP). De im-dienst (instant messaging) van Google biedt ook spraakmogelijkheden via VoIP en is beschikbaar als clientprogramma maar draait ook geïntegreerd in het veelgebruikte Gmail.

De userinterface voor de nieuwe communicatiedienst lijkt sterk op die van Google Voice, Google's telefoniedienst die nog niet in Nederland werkt. Maar een Google Voice-account is niet nodig voor gebruik van de experimentele dienst, schrijft Cnet.

Webbased VoiP

Gesprekken naar Amerikaanse en Canadese nummers zijn in de testfase gratis, op internationale gesprekken geeft Google kortingen op de beltarieven. Google biedt al langer chatten in audio en video vanuit Gmail en ondersteunt dat sinds kort ook voor Linux. Het bedrijf heeft daarnaast ook de Google Talk-desktopclient. Maar de nieuwe dienst lijkt alleen een webdienst voor VoIP te zijn.

Google Voice ondersteunt momenteel nog geen VoIP-gesprekken, maar die stap ligt wel voor de hand. In november heeft de internetreus nog het bedrijf Gizmo5, maker van VoIP-software, overgenomen. Google zegt over een eigen VoIP-dienst nog geen mededelingen te doen.