Het leed dat vergeetrecht heet - en voor alle zoekmachines geldt - wordt momenteel onderzocht door alle Europese privacywaakhonden. In de aanloop naar dat onderzoek kreeg met name het marktdominante Google ervan langs: zij zouden het vergeetrecht ondermijnen, onder meer door alleen te vergeten op Europese domeinen. In een brief aan de waakhonden maakt Google nu duidelijk met welke ellende het bedrijf zelf te maken heeft.

Want bij de verzoeken tot het wissen van zoekresultaten, blijken formulieren vol leugens en verdraaide feiten te zitten. "Sommige verzoeken zitten vol onjuiste en inaccurate informatie", schrijft Google-advocaat Peter Fleischer. "Zelfs als de aanvragers wel accurate informatie leveren, laten zij begrijpelijkerwijs de feiten die in hun nadeel zijn achterwege."

Klachten van webmasters

Zo komt het voor dat Google door het achterwege laten van bepaalde zaken zoekresultaten onnodig wist. Daarnaast klagen webmasters bij Google over het verwijderen van links naar hun sites. Google noemde de criteria van het baanbrekende vergeetrecht eerder al "zeer vaag en subjectief". Desondanks zegt het bedrijf mee te werken en is een leger aan experts aan het werk gezet.

Volgens de laatst bekende cijfers van 18 juli zijn er 5500 verzoeken ingediend bij Google Nederland. Volgens het Europees gemiddelde wordt daarvan 53 procent ingewilligd. Circa een derde wordt geweigerd, onder meer vanwege politieke uitspraken of informatie die niet in het algemeen belang is.

Lees verder: Nieuw vergeetrecht laat maanden op zich wachten