Google biedt de advertenties eerst aan in de Verenigde Staten, Canada en Japan, andere landen zullen op korte termijn volgen, zo meldt de zoekmachinegigant op zijn Adwords-blog. De advertenties worden als afbeelding getoond. De videobeelden beginnen pas te spelen als de gebruiker op de advertentie klikt.

Met de introductie van videoadvertenties doet Google een nieuwe stap in de concurrentiestrijd waarin het verwikkeld is met Yahoo en Microsoft. Alleen al in de Verenigde Staten werd vorig jaar 12,5 miljard dollar uitgegeven aan online advertenties.

De nieuwe dienst van Google biedt adverteerders ook de mogelijkheid om de populariteit van hun reclame te testen voordat ze veel geld uitgeven aan televisiecommercials, zegt Greg Sterling van Sterling Market Intelligence, een adviesbureau dat zich met online adverteren bezighoudt.

Hij verwacht dat de videoadvertenties van Google de groei van online videoreclame in een stroomversnelling kunnen brengen. "Dit zet de ontwikkeling en introductie van concurrerende producten van grote portals en netwerken in gang", aldus Sterling.

Mediaspeler

Google lanceert de nieuwe dienst binnen enkele dagen. Videoadvertenties kunnen geplaatst worden op bepaalde websites van Google's partnernetwerk, en op pagina's die trefwoorden en inhoud bevatten die met het aangeboden product samenhangen.

De advertenties worden afgespeeld in een kleine mediaspeler die gebruikers de mogelijkheid biedt om het volume van het filmpje aan te passen, de video te pauzeren en terug te spoelen. Ook kunnen kijkers doorklikken naar de website van de adverteerder.

Op het Adwords-blog meldt Google verder dat adverteerders kunnen kiezen tussen betaling per klik naar de website (cpc) of een vast bedrag per 1000 impressies (cpm). Google zegt dat de dienst videocampagnes binnen het bereik brengt van kleinere adverteerders.