Dat meldt Google woensdagochtend op de pagina die is gewijd aan de beursintroductie. Ook hebben de bestaande aandeelhouders aangekondigd dat ze minder aandelen op de markt zullen brengen dan ze aanvankelijk van plan waren. Volgens Google zullen er nu ongeveer 19,6 miljoen aandelen beschikbaar zijn. Dat zouden er aanvankelijk 25,7 miljoen zijn. Dit wijst er op dat de belangstelling voor Google tegenvalt. Blijkbaar vinden veel beleggers de prijs die Google voor zijn aandelen wil hebben te hoog of kijken ze liever nog even de kat uit de boom.

Formele toestemming

Dinsdag werd al bekend dat de Amerikaanse beursautoriteit SEC nog geen formele toestemming gegeven voor de beursgang. De reden dat de Securities and Exchange Commission (SEC) nog niet het groene licht heeft gegeven, is onduidelijk, zo meldt The Wall Street Journal. Mogelijk geeft de SEC later op woensdag alsnog zijn formele goedkeuring aan de beursgang. Maandag maakte Google bekend dat de SEC een 'informeel onderzoek' doet naar de verstrekking van aandelen en opties aan werknemers en vroege investeerders. Google was vergeten deze aandelen bij de SEC aan te melden. Eind vorige week kwam Google in aanvaring met de SEC, omdat er een interview met de twee oprichters van Google (Larry Page en Sergey Brin) in Playboy verscheen. Bedrijven die op het punt staan om naar de beurs te gaan, moeten terughoudend zijn met hun publieke uitingen. Volgens de SEC was het interview in Playboy - dat al geruime tijd geleden was afgenomen - een overtreding van deze regel. Het uitblijven van de formele goedkeuring van de SEC is voor de talloze Google-watchers aanleiding om opnieuw te speculeren over de aanstaande beursgang. Volgens sommige analisten hebben veel beleggers niet meegedaan aan de veiling, omdat ze het veilingproces niet vertrouwen. Deze beleggers zouden pas beginnen met het kopen van aandelen op het moment dat Google daadwerkelijk een beursnotering heeft.

Dutch auction

Google en de zakenbanken die de beursgang begeleiden, waren oorspronkelijk van plan woensdag de introductieprijs van het aandeel Google bekend te maken. Deze prijs wordt vastgesteld aan de hand van de veiling die de afgelopen dagen heeft plaatsgevonden. Het gaat om een zogeheten 'Dutch auction' (Nederlandse veiling). Amerikaanse beleggers kunnen via een speciale site een bod uitbrengen op een aantal aandelen Google. Ze kunnen daarbij in theorie elke prijs bieden die ze willen. Google zelf adviseert een prijs tussen de 108 en 135 dollar. De beschikbare aandelen (in totaal 19.605.052 stuks) gaan naar de beleggers die het meeste hebben geboden. Iemand die bijvoorbeeld duizend dollar per aandeel biedt, is er zeker van dat hij zijn aandelen krijgt. Stel dat degene die duizend dollar per aandeel heeft geboden, tien aandelen koopt, dan blijven er 19.605.042 aandelen over. Zo telt Google naar beneden, net zolang tot de 19.605.052 aandelen 'op' zijn. Degene die net voldoende heeft geboden om het 19.605.052ste aandeel te bemachtigen, bepaalt de prijs. Alle andere beleggers die meer hebben geboden, betalen dezelfde prijs. Zie ook: Veiling aandelen Google niet zonder risico's Update, 12:10 uur: Nieuws over lagere introductieprijs toegevoegd.