Een Duitse rechter heeft bepaald dat Google in Duitsland geen gebruik kan maken van de naam Gmail omdat het bedrijf daarmee inbreuk maakt op het merkenrecht.

Hoewel Google de naam van zijn webmaildienst in Duitsland eerder al wijzigde in Google Mail, werd het bedrijf na drie jaar discussiëren aangeklaagd door de 33-jarige ondernemer Daniel Giersch.

Hij heeft het merk in 2000 laten vastleggen voor zijn bedrijf G-mail dat in totaal tien werknemers telt. Google introduceerde zijn webmaildienst Gmail pas in 2005 in Duitsland.

Het Amerikaanse internetbedrijf bezit intussen in meer dan zestig landen het recht op de merknaam Gmail, aldus een woordvoerder van Google. Eerder probeerde Google de merknaam Gmail in heel de EU te registreren. Dit lukte met uitzondering van de landen Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

In Zwitserland hebben op dit moment zowel Google als Giersch het recht om de naam Gmail te gebruiken, volgens Google-woordvoerder Kay Oberbeck. Ook in Spanje en Portugal strijdt Google met Giersch om het gebruik van de merknaam. In Oostenrijk heeft Google de Duitse ondernemer onlangs voor de rechter gesleept om te voorkomen dat Giersch daar het recht op Gmail claimt.

Overigens zegt Giersch geen interesse te hebben in het verkopen van de domeinnaam aan Google.

Of Google in hoger beroep gaat tegen de uitspraak, moet nog worden bepaald, aldus Oberbeck.