Google heeft besloten om gezichten in Street View wereldwijd beter te vervagen. Dit doet de zoekgigant na een eis van de Zwitserse privacywaakhond om de dienst direct offline te halen. De Federale Data Protectie en Informatie Commissaris, Hanspeter Thür, stelde dat het bedrijf zich niet aan de wet houdt. "Street View houdt zich niet aan de regels voor het respecteren van privacy in Zwitserland."

Thür heeft er vooral problemen mee dat "vele gezichten en kentekens niet of onvoldoende zijn vervaagd". Hij eiste dan ook dat Google "onmiddellijk de online service Google Street View voor Zwitserland intrekt".

Google gaat nu alleen Zwitserse kentekenplaten meer vervagen. In andere landen zijn de nummers op de platen kleiner en vindt de zoekgigant het niet nodig om daar verdere actie te ondernemen.

Al onder vuur

Google zegt hard gewerkt te hebben om aan de eisen van privacywaakhond te voldoen. Het extra letten op het vervagen van foto's wordt eerst in Zwitserland ingevoerd en later in andere landen. De zoekgigant is er nog steeds van overtuigd niets onwettigs te doen. Volgens een woordvoerder van Google is Thür bezig de aanpassingen te bekijken, bericht persbureau AP.

Street View ligt al langer onder vuur van privacywaakhonden. Toen de dienst in de Verenigde Staten werd geïntroduceerd, ontstond er al een discussie over mogelijke privacyschendingen. Nu de dienst ook Europese straten in beeld brengt, heeft de Europese Commissie het Amerikaanse bedrijf al gewaarschuwd dat het afbeelden van gezichten en bijvoorbeeld nummerplaten van auto's de privacy schendt.

Aanpassing kan in paar weken

Google liet in 2008 op in een blogpost weten op de hoogte te zijn van de verschillende wetgevingen omtrent privacy en die te respecteren. De veranderingen in Street View kunnen, als het moet, binnen enkele weken worden doorgevoerd.