Google heeft een nieuwe collectie tools en libraries toegevoegd voor het zelf opbouwen van API’s voor mobiele applicaties op Android en iOS. Google Cloud Endpoints moet het voor ontwikkelaars gemakkelijker maken om in de backend toegang tot data van andere apps te krijgen. Ook versimpelt dit het inbouwen van kritieke infrastructuur, zoals OAuth 2.0-authenticatie.

Klik voor groot

Daardoor hoeven app-ontwikkelaars niet zelf het moeizame proces van het bijhouden van user accounts in. De communicatie met de backend-diensten gebeurd via REST (representational state transfer) netwerkcommunicatie met een set API’s die Google aanbiedt om zijn diensten beschikbaar te stellen. Denk aan Datastore, Google Cloud Storage, Mail, Url Fetch en Task Queues.

Nog simpeler kan ook

Het gebruik van Google’s App Engine in de backend scheelt systeembeheer, load balancing, scaling en server-onderhoud. De combinatie met Google Cloud Endpoints zorgt ervoor dat een ontwikkelaar zelf geen wrappers hoeft te schrijven.

Voor ontwikkelaars die op een nog lager niveau willen instappen kunnen overigens ook gebruik maken van Mobile Backend Starter, waarbij ook de infrastructuur van de complete backend al klaar staat.