Google is het afgelopen jaar doorgestoomd van de derde naar de eerste plaats met een bereik van 70 procent van de internetters. Dit blijkt uit de jaarlijkse lijst met meest bezochte sites van onderzoeksbureau Multiscope.

Nieuwkomers in de top-20 zijn onder meer Speurders.nl, Staatsloterij.nl en Nu.nl. Websites die dit jaar uit de top20 zijn gevallen, zijn onder meer Telegraaf.nl, Schoolbank.nl en Kpn.com. De grootste dalers van 2005 zijn echter Ilse.nl en Startkabel.nl, aldus Multiscope.

"Startkabel heeft wellicht toch te weinig onderscheidende waarde ten opzichte van Startpagina.nl", redeneren de onderzoekers. Op het gebied van e-commerce scoren Kelkoo.nl, Kieskeurig.nl en Vergelijk.nl goed. Verder waren opvallende stijgers dit jaar Belastingdienst.nl en de Nederlandse versie van Wikipedia (nl.wikipedia.org).

Voor volgend jaar verwacht Multiscope dat de weblogportal web-log.nl, dat net als Startpagina.nl en Nu.nl ook van Ilse Media is, een positie binnen de top-20 kan verkrijgen. "Het totale weblogsegment kende het afgelopen jaar een groei van 150 procent. Dit is duidelijke een snellere groei dan de markt en de verzamelplaats van weblogs kan hiervan profiteren."

Mutliscope ziet een trend in de cijfers. "Internet heeft zich in het afgelopen jaar ontwikkeld van informatiekanaal naar transacties en interactiekanaal. Steeds meer internetters raken ervaren met het medium en gebruiken het web daarom ook voor steeds meer verschillende doeleinden."

De Multiscope top-20 komt tot stand op basis van gegevens van een panel van 1500 Nederlandse internetgebruikers.