De door Google ontwikkelde protocollen RPS (receive packet steering) en RFS (receive flow steering) zijn twee van de nieuwe features in de nieuwste versie van de Linux-kernel. De net verschenen versie 2.6.35 van die kern van het open source-besturingssysteem bevat ook diverse bugfixes.

Netwerk bijbenen

Een enkele processor kan namelijk moeite hebben om de datastroom bij te benen van een moderne netwerkkaart, die snelle standaarden ondersteunt zoals 40 of zelfs 100 Gbps (Gigabit per seconde) Ethernet. RPS en RFS zorgen voor een effici├źntere verdeling van inkomende datastromen en de pakketten daarin over de diverse processors en processorcores in servers, schrijft Networkworld.

RPS verdeelt de rekenlast van de te ontvangen packets over alle beschikbare processorcores. RFS bepaalt op basis van de betrokken applicaties welke cores het beste welk netwerkverkeer kunnen afhandelen. Techsite Kernelnewbies.org haalt een benchmarktest aan waarbij deze twee technieken voor een verdriedubbeling zorgen van de netwerkdoorvoer op een 8-core server met Intel-processors. De processorbelasting is daarbij slechts verdubbeld.