VP8 is met de nieuwe Bali-versie, die deze week is verschenen, beter en sneller geworden in het encoderen van video. Bali is volgens Google 4,5 keer sneller dan de eerste versie van VP8 en 1,35 keer sneller dan de vorige versie, Aylesbury, schrijft John Luther, de productmanager van Google's WebM, het mediaformaat dat VP8 gebruikt. De nieuwe versie werkt ook beter met ARM-chips met meerdere kernen. Dat is belangrijk vanwege de opkomst van bijvoorbeeld videobellen via tablets en smartphones, waar meestal ARM-chips in zitten.

Volgens Google maakt volgend kwartaal alweer een nieuwe versie van VP8 zijn opwachting: Cayuga. Het encoden van video zal in Cayuga opnieuw sneller worden. Google kiest voor VP8 in plaats van H.264 voor het tonen van video in webpagina's met de HTML5-standaard. Google's browser Chrome 10 heeft al geen ingebouwde ondersteuning voor H.264 meer.

Antitrustonderzoek

Maandag werd bekend dat het Amerikaanse ministerie van Justitie een antitrustonderzoek is gestart naar patentorganisatie MPEG-LA vanwege zijn pogingen om VP8 juridisch te ondermijnen. Google maakte VP8 in mei vorig jaar open-source onder een royalty-vrije licentie, maar volgens MPEG-LA schendt de codec mogelijk allerei patenten.

Bij MPEG-LA zijn onder meer Microsoft en Apple aangesloten. MPEG-LA deed een publieke oproep aan aangesloten bedrijven om te melden welke patenten rond VP8 in geding kunnen zijn. Dat zou in strijd kunnen zijn met mededingingsregels.