Google zegt de websites van derden met 25 tot 60 procent te kunnen versnellen. Daarvoor biedt het bedrijf sinds gisteren een dienst aan om webpagina's op haar eigen content delivery network, dat over de hele wereld verspreid is, te draaien. Bovendien wordt de code van deze gehoste webpagina's door Google geoptimaliseerd.

'Geen zorgen over optimalisatie'

De dienst, Page Speed Service genaamd, haalt volgens het weblog van Google de content op van de eigen server van een klant. Vervolgens herschrijft de software de webpagina's door gebruik te maken van bekende webperformanceverbeteringen. Uiteindelijk bezoeken de gebruikers de website dan via de servers van Google, waar bijvoorbeeld ook de zoekmachine en Youtube op draaien.

“Je bezoekers krijgen nog steeds toegang tot de website zoals dat altijd was maar het laden gaat nu sneller", legt engineering manager Ram Ramani van Google uit op het weblog. “Je hoeft je nu geen zorgen meer te maken over het samenvoegen van css, het comprimeren van afbeeldingen, cachen, het gzippen van resources of andere manieren voor betere performance".

Geen Flash of video

Het systeem van Google ondersteunt geen Flash, streaming audio en video of bestanden die groter zijn dan 50MB. Een gebruiker die zijn website via Google wil laten lopen moet deze inhoud op een andere domeinnaam draaien. Dat betekent dus dat deze content ook niet versneld wordt door het content delivery network van Google.

Google biedt Page Speed Service momenteel aan op uitprobeerbasis. Vooralsnog is dat nog gratis maar uiteindelijk zal het bedrijf wel geld gaan rekenen voor de dienst. De zoekgigant heeft nog geen prijzen bekendgemaakt maar belooft dat die “concurrerend" zullen zijn.

Betere PageRank

Google zet de afgelopen jaren al stevig in op het sneller maken van het web. Eerder bracht het bedrijf al de Page Speed Browser Extension en de Page Speed Online API uit om webdevelopers te voorzien van bruikbare tips om hun pagina's te versnellen. Vorig jaar voegde het daar mod_pagespeed aan toe. Een module voor Apache webservers die pagina's automatisch optimaliseert.

Een snelle pagina is voor websitebeheerders belangrijk omdat Google dit meetelt in PageRank. Met de nieuwe dienst zijn websitebeheerders bijna verzekerd van de snelste laadtijden binnen het Google netwerk waardoor dat doorwerkt in de positie waarop een website verschijnt in de zoekresultaten van Google.