Google heeft vannacht een nieuw formaat voor afbeeldingen gelanceerd. Met WebP, zoals de zoekgigant het formaat heeft gedoopt, worden afbeeldingen gemiddeld 39 procent kleiner dan JPEG. Volgens Google zou dat niet leiden tot extra kwaliteitsverlies maar wel tot snelheidswinst.

Internet wordt veel sneller

Omdat afbeeldingen volgens Google zo’n 65 procent van alle data op internet vertegenwoordigen moeten mensen met de vondst van het bedrijf uiteindelijk 26 procent sneller kunnen surfen.

In een blogpost schrijft Richard Rabbat, productmanager bij Google, dat te grote afbeeldingen de surfervaring van gebruikers negatief kunnen beïnvloeden. Zeker voor mensen die gebruikmaken van langzamere verbinding, zoals mobiele netwerken.

Lossy

Net als het veelgebruikte JPEG-formaat is WebP lossy. Dat betekent dat de compressie delen van de afbeelding weggooit die het menselijk ook niet kan waarnemen. Volgens Google zou er ondanks de hogere compressie geen kwaliteit verloren mogen gaan ten opzichte van afbeeldingen die met JPEG gecomprimeerd zijn.

Om dat te testen downloadde de zoekgigant een miljoen willekeurige foto’s van het internet. 90 Procent daarvan was JPEG, maar er zaten ook PNG en GIF-afbeeldingen tussen. Uit die steekproef van Google kwam dat de gemiddelde compressie 39 procent was, maar Rabbat verwacht dat ontwikkelaars een beter resultaat halen als zij beginnen met een ongecomprimeerde afbeelding.

JPEG XR

Analist Dan Olds meent op Computerworld.com dat WebP een goede stap in de richting van een nog sneller web is, maar dat Google waarschijnlijk problemen gaat ondervinden met WebP in een wereld waar JPEG de standaard is. “Het gaat een enorme inspanning kosten om JPEG te vervangen door een ander formaat, het maakt dan niet uit hoeveel beter dat nieuwe formaat is”.

Ook Microsoft loopt al enkele jaren tegen dat probleem aan met JPEG XR. Ook dat was, volgens Microsoft, een opvolger voor JPEG maar wordt alleen nog ondersteund in Windows, ondanks het open karakter van dat formaat.

Chrome

Toch heeft Google volgens CNet een sterke troef in handen. WebP is namelijk afgeleid van Google’s open videoformaat WebM. Digitale camera’s of telefoons die WebM als videostandaard gaan gebruiken kunnen volgens Google zonder meer ook foto’s maken in WebP. De zoekmachinereus voegt ondersteuning voor WebP binnen enkele weken aan Chrome toe. Google zegt ook in gesprek te zijn met andere browsermakers.

Google heeft een applicatie uitgebracht waarmee gebruikers zelf afbeeldingen om kunnen zetten naar WebP. Opvallend genoeg is die applicatie voorlopig alleen op Linux beschikbaar.