Google heeft op grote schaal accounts op zijn nieuwe sociale netwerk Google+ verwijderd, meldt Zdnet. De zoekgigant doet dat omdat die accounts niet onder echte persoonsnamen waren geregistreerd. Het ging onder meer om profielpagina's van organisaties en bedrijven. Google staat dergelijke accounts voorlopig niet toe en werkt nog aan een speciale oplossing voor bedrijfspagina's op Google+. Het is niet bekend hoeveel accounts Google precies heeft verwijderd.

Richtlijnen

Sommige accounts werden zonder opgave van reden opgeheven. Andere profielen werden geblokkeerd, vanwege vermeende schending van Google's communityrichtlijnen. Google+ laat bijvoorbeeld geen gebruikers onder de 18 jaar toe. Daarmee is Google strenger dan concurrent Facebook, dat gebruikers vanaf 13 jaar toestaat.

Ook het gebruik van pseudoniemen is bij Google+ verboden, terwijl Facebook er meestal niet moeilijk over doet. Bij een deel van de verwijderde accounts werkte ook de toegang tot andere Google-diensten als Gmail, Calendar en Docs niet meer. Google+ gebruikt dezelfde login als die voor andere Google-sites.

Onder de verwijderde profielen waren de pagina's van bekende(re) mensen die voor hun werk een pseudoniem gebruiken als de Amerikaanse lifestyle columnist A.V. Flox en rapper en ontwerper Doctor Popular. Ook voormalig Google-medewerker Kirrily "Skud" Robert raakte zijn account kwijt. Hij gebruikt zijn bijnaam als roepnaam. Robert houdt een database bij van mensen wier account is verwijderd.

Analytics op bedrijfsprofielen

Google startte eind juni met Google+, dat wordt gezien als een belangrijke rivaal van Facebook. Google+ heeft inmiddels meer dan 20 miljoen gebruikers. Het zakelijke deel van het nieuwe netwerk komt in het derde kwartaal online. Bedrijven krijgen dan ook de beschikking over uitgebreide Analytics-statistieken, schrijft Venturebeat.

Google's plan was eerst om helemaal geen commerciële organisaties of niet-persoonlijke accounts toe te staan. Veel bedrijven negeerden de regel echter en proberen mee te liften op de hype rond Google+. Het bedrijf heeft nu toegegeven dat zijn aanpak een fout was. Google vraagt bedrijven nog wat geduld te hebben todat de zakelijke functies klaar zijn.

In navolging van Twitter krijgt Google+ ook een systeem om de accounts van beroemdheden te verifiëren. Dat dient ter voorkoming van nepaccounts, die bij Facebook schering en inslag zijn. Google hoopt dat + op die manier populair te worden onder sterren.