Google heeft maandag aangekondigd dat een coalitie van techbedrijven patenten gaat uitwisselen om WebM te beschermen. Dat maakt de zoekgigant maandag via een blogpost bekend. Het WebM Community Cross-License (CCL) is een coalitie van grote bedrijven die elkaars videopatenten licenseren. Zo kan Google haar royaltyvrije videoformaat beschermen tegen juridische aanvallen van concurrenten als de MPEG-LA die de patenten van H.264 beschermt.

Rol van WebM vergroten

Onder de bedrijven die hun patenten belangeloos in de strijd gooien om WebM te beschermen tegen de concurrentie horen naast Google onder andere ook AMD, Cisco, Logitech, Samsung, Texas Instruments en MIPS Technlogies. Ook open-source stichtingen Mozilla, Matroska en Xiph.org en browsermaker Opera hebben zich aangesloten bij de coalitie.

“Deze bedrijven doen mee aan dit initiatief omdat zij zich realiseren dat het volledige ecoysteem van het webgebruikers, ontwikkelaars, uitgevers en hardwaremakers baat heeft bij een open-source mediaformaat dat van hoge kwaliteit is en wordt ontwikkeld door de gemeenschap”, zegt WebM-productmanager Matt Frost.

“We kijken er naar uit om samen te werken met de andere leden van de CCL en de webstandaardengemeenschap om de rol van WebM in HTML5-video te vergroten”.

'Niet royaltyvrij'

Google lanceerde WebM bijna een jaar geleden. De zoekgigant maakte de standaard open-source met als doel om te komen tot een open standaard voor video in HTML5. Die moest zonder betalen van royalties beschikbaar zijn. Nu is H.264 nog de meestgebruikte videostandaard op het web. Het is een dure licentie, softwaremakers moeten vijf miljoen dollar per jaar betalen voor het gebruik van die videostandaard.

Al snel na de lancering beweerde de voorzitter van de MPEG-LA dat het nonsens zou zijn dat WebM royaltyvrij zou zijn. De videocodec zou patenten van H.264 schenden. De vereniging, waar onder andere Microsoft en Apple lid van zijn, vroeg in februari aan zijn leden om zoveel mogelijk patenten te verzamelen die van waarde konden zijn om licentiegeld in rekening te brengen bij gebruikers van WebM.

In maart startte het Amerikaanse Ministerie van Justitie een antitrustonderzoek naar deze praktijken van de MPEG-LA.

Patenten uitruilen

Direct na die oproep gaf Google al aan bezig te zijn met het vormen van een coalitie van bedrijven die haar patenten niet zouden inzetten tegen het formaat. Onder de bedrijven in de coalitie zijn er twee die ook patenten hebben op H.264: Samsung en Cisco.

De patenten van de bedrijven in de coalitie zouden in een juridische strijd eventueel ook uit te ruilen zijn tegen de patenten die de bedrijven in de patentpool van H.264 bezitten.

Google argumenteert dat omdat de WebM-codec open-source is er geen patentproblemen kunnen zijn. De zoekgigant zou voor de overname van On2 Technologies, dat WebM-voorganger VP8 heeft gemaakt, de codec grondig geanalyseerd hebben. Het bedrijf vertrouwt er daarom op dat de technologie niet beschermd wordt door andere patenten.