Mediabedrijf Viacom, eigenaar van onder meer MTV en Comedy Central, zou zelf illegale video's hebben gezet op videosite YouTube. Viacom heeft volgens Google 18 marketingbedrijven ingehuurd om stiekem afleveringen van onder meer The Daily Show en The Colbert Report te uploaden. "De filmpjes werd bewust verruwd om ze gestolen of gelekt te laten lijken."

Google verdedigt zich tegen een claim uit 2007 van Viacom. Dat bedrijf wil Google aansprakelijk stellen voor 1 miljard dollar schade door auteursrechteninbreuk op YouTube. In de begindagen van YouTube stond die videosite namelijk bomvol content die was geplaatst zonder toestemming van rechthebbenden.

Hypocriet

Volgens Google is Viacom hypocriet, en heeft het bedrijf de eigen videocontent op YouTube gedoogd om promotionele redenen. Veel video's waar Google nu om aangeklaagd wordt, zijn immers geüpload door bedrijven die Viacom zelf heeft ingehuurd.

Het aanklagende mediabedrijf weerlegt de claims die Google nu doet. Een jurist van Viacom erkent wel dat het bedrijf zelf video's heeft geüpload. Dat is volgens hem maar een klein deel van de 63.000 video's die genoemd worden in de zaak tegen Google. Het merendeel is illegaal geplaatst.

Interne mails oprichters

Viacom claimt zelfs dat de oprichters van YouTube (Chad Hurley, Steve Chen en Jawed Karim) persoonlijk betrokken waren bij het plaatsen van inbreukmakende video's. In onderlinge mails discussiëren de oprichters over het stelen van content om de bezoekersaantallen te verhogen.

Google was exact op de hoogte van de inbreukmakende content op YouTube, schrijft Viacom. Bovendien hadden Google en YouTube volgens het mediabedrijf allang de technologie om Viacom-content te weren, maar gebruikten ze dat bewust niet om de populariteit van de videosite aan te jagen. In oktober 2007 heeft Google een filtermechanisme geactiveerd.

Medio 2010 wordt een uitspraak van de rechter verwacht.