Ondanks forse prijsverlagingen door zowel zijn eigen bedrijf als concurrenten AWS en Microsoft vindt Google-topman Brian Goldfarb dat de bodem nog lang niet is bereikt. Google's cloudteam reist al enige tijd de wereld rond om ontwikkelaars te overtuigen van het Google Cloud Platform. In Seattle, de achtertuin van Microsoft van Amazon, laat hij weten dat de prijzen nog niet snel genoeg zakken en dat Google hier iets aan gaat doen, meldt techsite GeekWire.

Prijswet van Moore

Google vindt dat prijzen voor clouddiensten de Wet van Moore moeten aanhouden. De Wet van Moore- bedacht door Intel-medeoprichter Gordon Moore in 1965- stelt dat het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling door de technologische vooruitgang elke 2 jaar verdubbelt.

In een presentatie aan ontwikkelaars demonstreert Goldfarb de dalende prijstrend voor de cloud (6 tot 8 procent per jaar) en concludeert dat het nog goedkoper kan:

(via GeekWire)

'Donkere kant'

Prijsverlagingen in de cloud kunnen omdat hardware de laatste jaren - vooral opslag - alsmaar goedkoper wordt. Microsoft, Amazon en Google breiden hun datacenters flink uit, waardoor de prijs van de publieke cloud sterk daalt. De concurrenten snijden vooralsnog liever in hun eigen marges dan dat zij aan elkaar klanten verliezen.

Maar dit kat-en-muisspel van prijsverlagingen kent volgens critici ook nadelen. Kleine spelers zoals RackSpace dreigen te verdwijnen en vooral innovatie kan de dupe worden.

Lees verder: De donkere kant van prijzenoorlogen