Google is verwikkeld in een juridisch steekspel met de Europese Commissie over het tonen van zoekresultaten voor mensen die op zoek zijn naar producten. Doordat Google direct betaalde advertenties laat zien van die producten, plus een lijst van zeer productgerichte organische zoekresultaten. Maar dat zou concurrerende online handelaren, zoals vergelijkingssites en verzamelsites, benadelen, vindt de Europese Commissie.

Google zegt dat de juridische basis onder de beschuldigingen van de EC ontbreekt, en dat ook de oplossing die de EC aandraagt, het tonen van advertenties van concurrenten, geen enkele juridische grondslag heeft. Daarnaast mist Google cijfers en feiten die de beschuldigingen van de EC onderbouwen.

Google vindt zichzelf een weldoener

"Wij hebben gezorgd voor een enorme toename aan bezoekers van winkeldiensten. In de afgelopen tien jaar hebben we gezorgd voor meer dan 20 miljard gratis kliks naar productverzamelsites in de EU. Dat gratis verkeer neemt met 227 procent toe", meldt Google op zijn blog.

Google zegt dat het moest groeien van een site met "het ouderwetse 10 blauwe links-model" naar een meer naar de gebruiker toe gespecialiseerde producten-format en heeft daarom de Google Shopping Unit in het leven geroepen. "Dat is niet het bevoordelen van de een boven de ander, dat is zorgen dat onze gebruikers en adverteerders de meest zinvolle ervaring krijgen."