De verwachting is dan ook dat de universele voip-telefoon op korte termijn officieel wordt gelanceerd. De gratis Voice-dienst is nu alleen beschikbaar voor gebruikers van het oorspronkelijke GrandCentral, dat in 2007 is gekocht door Google. Het bedrijf meldt dat nieuwe gebruikers zich over enkele weken al kunnen aanmelden. Dat 'coming soon'-bericht staat al geruime tijd op de Voice-site.

Miljoen telefoonnumers

Google heeft nu bij telecombedrijf Level 3 een miljoen telefoonnummers gereserveerd. Die dienen dan als universeel nummer voor de gebruikers van Voice. Verder zijn de accounts van GrandCentral-gebruikers alvast omgezet naar de Google-dienst die enige tijd terug is voorzien van meer functies dan de overgenomen basisdienst.

Het betreft hoe dan ook alleen de Amerikaanse markt. Een woordvoerder van Google Nederland laat weten dat er wel plannen zijn om Voice internationaal beschikbaar te maken. Dat gebeurt "op termijn", laat woordvoerder Al Verney weten. "We hebben nu geen aankondigingen over wanneer of waar dat dan gebeurt."

Unified communication

Google Voice is een voip-dienst die verschillende toestellen en abonnementen van gebruikers verenigt en 'verbergt' achter een enkele telefoonnummer. Daarbij is er één voicemailbox, en verschillende mogelijkheden om inkomende oproepen of ingesproken berichten aan te nemen en te beantwoorden. Dat kan als spraak, maar ook als automatisch gegenereerde transcriptie (tekstbericht).

De gebruiker kan dus kiezen voor communicatie, afhankelijk van zijn of haar beschikbaarheid. Bijvoorbeeld in een vergadering wel een sms-bericht of e-mail lezen en versturen, maar niet een gesprek aannemen. Andere functies zijn: conference calls, nummerblokkeringen, doorschakelen, via internet toegankelijke voicemail, gespreksopname en wisselen van telefoontoestel tijdens een gesprek.