Google komt met een aantal nieuwe features voor zijn zoekmachine. Onderdeel van het offensief om 'de zoekmachine van de toekomst te bouwen', zoals Google het noemt, is de uitrol van Voice Search.

Knowledge Graph ingebakken

Die heeft recentelijk een majeure upgrade gekregen en werkt nu in feite zoals Siri, door het direct bieden van antwoorden - met stem en beeld - in plaats van het tonen van de bekende blauwe linkjes naar elders op het web. Hiervoor maakt Google gebruikt van het eerder dit jaar geïntroduceerde Knowledge Graph, een gigantische database van semantisch aan elkaar gekoppelde begrippen en feiten.

De nieuwe Voice Search zit op Android 4.1 Jelly Bean, en komt nu ook naar de iPhone en iPad, kondigt Google zoekgoeroe Amit Singhal aan.

Frontale aanval op Siri

Dit is niets minder dan een frontale aanval op Siri op Siri's eigen thuisbasis iOS. En dat kan nog spannend worden want uit een eerste vergelijking (zie video onderaan) bleek dat de vernieuwde Voice Search sneller, accurater is dan Siri en een natuurlijker stem heeft.

Wat Singhal echter niet vermeldt is dat Voice Search dus eerder beschikbaar komt op iOS dan voor Android, ten minste, voor meer dan 99 procent van de Android-gebruikers. Want momenteel zit nog maar een schamele 0.8 procent op Jelly Bean. Google heeft nog geen verklaring gegeven voor deze opmerkelijke strategie, die zorgt voor teleurstelling. Google Nederland kon nog niet zeggen of en wanneer Voice Search en Knowledge Graph in het Nederlands beschikbaar komen.

Gmail in zoekresultaten

Google kondigt verder aan dat de voornoemde Knowledge Graph nu ook buiten de VS beschikbaar is, maar voorlopig wel alleen in Engelstalige gebieden. Daarnaast start Google met een experiment om in de zoekresultaten behalve informatie van het web ook relevante resultaten uit de Gmail-inbox te tonen.

Google demonstreert Voice Search...op een iPhone: Head to head tussen Voice Search en Siri: