In een interview met het Duitse Golem.de zegt Chris DiBona, de open source manager van Google, dat VP8 op sommige punten iets beter is dan H.264 en dat het op andere punten iets achterblijft. Maar Google blijft werken aan de codec en ze blijven de code openbaar maken. “Dus al is H.264 iets beter, dat maakt niet zoveel uit”, zegt DiBona. “Het is prima als je niet perfect bent, omdat het toch behoorlijk goed is. De verschillen zijn niet erg groot, niet wat prestaties betreft en niet wat betreft de kwaliteit. Dus we hebben een goede codec voor open source en het web.”

DiBona reageert hiermee op de uitgebreide analyse van de code door een x264 ontwikkelaar, die stelt dat VP8 nog lang niet op het niveau zit van H.264, al is de codec beter dan Ogg Theora. Het zou een berg bij elkaar geknipte en geplakte C-code zijn. Bovendien mist de interface van de encoder features en zou die buggy zijn.

Patenten

Wat betreft patenten kopieert VP8 te veel van H.264 om daar gerust over te kunnen zijn, stelt de ontwikkelaar, wie er ook zegt dat de codec patent-vrij is. Tot Google hard bewijs levert dat er geen patenten op rusten, moeten we voorzichtig zijn.

DiBona geeft in het interview ook commentaar op deze kwestie. Ze hebben de restrictie op de BSD-licentie waarin stond dat alle rechten vervielen als er patentclaims werden gemaakt weggehaald, omdat die de codec incompatibel maakte met de GPL en de Apache-licentie, en dat was niet de bedoeling. Je kunt de codec dus nog steeds blijven gebruiken als er een patentzaak wordt aangespannen. “In realiteit”, zegt DiBona, “is het toch onwaarschijnlijk dat iemand dan nog van het copyright gebruik wil maken.”

Vergelijking

Op Streamingmedia.com hebben ze de twee codecs overigens tegenover elkaar gezet. Daaruit blijkt dat de twee codecs inderdaad stuivertje wisselen. De conclusie is dat H.264 inderdaad betere kwaliteit levert, maar dat het meestal niet zal worden opgemerkt.

Bron: Techworld