Matt Cutts, het hoofd van het Google-team voor spambestrijding, heeft via Twitter een oproep uitgestuurd voor hulp bij het vinden van scrapersites. Die sites doen niets anders dan het herpubliceren van content van andere sites.

Aanmelden in formulier

Cutts linkt naar een Google Docs-formulier waarmee gebruikers kunnen opgeven welke scrapersites ze in Google-zoekresultaten zien verschijnen. Ze moeten hiervoor de URL's van zowel de originele sites als de scraperpagina's opgeven.

Google stelt de gegevens te willen gebruiken om zijn algoritmes te verbeteren. Het zoekbedrijf beloofde in januari te komen met nieuwe maatregelen om spam in zoekresultaten te bestrijden. Google voerde onder meer aanpassingen door in zijn algoritmes, waardoor zo'n 2 procent van de zoekresultaten anders werd gerangschikt. De originele content van een site scoort hoger dan een site die slechts kopieert.

Ratrace

Maar volgens Searchengineland is het scraperprobleem de laatste maanden weer erger geworden. De sites met gekopieerde content gebruiken weer nieuwe trucs om Google om de tuin te leiden. In het aanmeldformulier stelt Google te werken aan "aanpassingen van algoritmes voor scraper sites, met name webblogscrapers".