Handelsverdrag ACTA is stilletjes verworden van een voorstel om namaakgoederen en grensbewaking aan te pakken tot een internationaal juridisch raamwerk met verstrekkende gevolgen voor auteursrechten en internet. Dit zegt hoofdjurist Daphne Keller van Google. "ACTA is iets dat is gegroeid in de schaduw, zoals Gollum", zegt zij, verwijzend naar een karakter uit het boek In de Ban van de Ring.

'Russische roulette'

Keller uit haar zorgen over de impact van ACTA op een conferentie van de Amerikaanse Stanford-universiteit over juridische grenzen voor digitale media. Internationale acceptatie van het handelsverdrag kan de aansprakelijkheid verhogen voor bedrijven die op internet als tussenpartij dienen, zoals zoekmachines die verwijzen naar mogelijk illegale content elders. "Je wilt geen Russische roulette spelen met hoge schadevergoedingen", tekent ict-nieuwssite Cnet op uit haar mond.

De Google-jurist valt - net als veel andere internetbedrijven - over de voorziening in ACTA die internetproviders (deels) aansprakelijk stelt voor het faciliteren van auteursrechtenschending. Daarmee zijn internetproviders kwetsbaar voor aanklachten, tenzij zij actief stappen nemen om schending te voorkomen. De vrees is dat isp's hierdoor in wezen gedwongen worden om bijvoorbeeld gebruikers af te sluiten na schending van auteursrechten middels een soort 'three strikes'-beleid. Deze regeling is nog niet defintief totdat er een definitieve versie van ACTA wordt goedgekeurd.

Maar als het doorgaat kan dit niet alleen leveranciers van internettoegang (internet access providers) raken, maar ook dienstverleners op internet, zoals dus opslagdiensten als Rapidshare en zoekmachines als Google. De bekende torrentsite The Pirate Bay heeft zich in eerder al vergeefs verdedigd tegen de aanklacht van de film- en muziekindustrie dat het slechts een zoekmachine is, die alleen verwijst naar auteursrechtelijk materiaal.

Inzage

"Het lijkt verdacht veel op cultureel imperialisme. Het is iets dat veel mensen stiekem heeft beslopen", oordeelt Keller over ACTA. Volgens kennisblog en ACTA-criticaster Knowledge Ecology International heeft de Google-jurist eind vorig jaar inzage gekregen in de toen nog geheime ACTA-voorstellen, om daar feedback op te geven.

Keller heeft daarvoor toen een geheimhoudingsverklaring getekend. Anderen die de Amerikaanse ACTA-teksten hebben gezien, zijn vertegenwoordigers van softwarepiraterijbestrijder BSA, veilingsite eBay, mediabedrijven Time Warner en Sony, hardwareleveranciers Intel en Dell, en uitgeverij News Corporation.

Geopenbaard

Vorige maand zijn de ACTA-documenten grotendeels geopenbaard. Dat is gebeurd na publieke en politieke verontwaardiging en pressie. Ook is de omstreden 'three strikes'-maatregel geschrapt als eis, maar de optie staat nog wel.