Er is niets veranderd wat de censuurkwestie betreft, bezweert Google. De Amerikaanse internetreus zegt dat de Chinese regering duidelijk heeft laten weten dat de automatische omleiding van Google.cn naar Google.com.hk onacceptabel is. Google loopt nu het risico zijn licentie te verliezen om zaken te mogen doen in China. De huidige licentie loopt vandaag af.

Op zwart gaan

Het gaat om de Internet Content Provider-licentie (ICP) die nodig is om een commerciële website te mogen hebben in China. Het Google.cn-domein, dat Chinese bezoekers tot voor kort dus omleidde naar de ongecensureerde Hong Kong-site, heeft een ICP-licentie nodig. "Zonder een ICP-licentie zou Google in wezen op zwart gaan in China", blogt senior vice-president David Drummond van Google.

Hij stelt dat dat een vooruitzicht is dat wordt gevreesd, "door veel van onze Chinese gebruikers". Google zou dus niet zelf per se in China willen blijven, maar doet dat voor zijn gebruikers. Volgens Drummond heeft een groot deel van de Chinese Google-gebruikers duidelijk laten weten dat ze Google.cn willen behouden.

Zwichten

Daarom zoekt het bedrijf nu naar alternatieve mogelijkheden om toch van de Chinese communistische regering actief te mogen blijven in dat land. Een van die alternatieven is het gisteren doorgevoerde ongedaan maken van de omleiding naar Google.com.hk. Die omleiding is in maart dit jaar door Google opgezet om zo te stoppen met de censuur in China.

Het Britse communicatiehoofd van Google, Peter Barron, legt uit aan de BBC dat de landingspagina Chinezen een link aanbiedt naar de Hong Kong-site om dan ongefilterde zoekresultaten te krijgen. "Dat is qua gebruikerservaring een kleine verandering; slechts één klik extra. We hopen dat dat acceptabel is voor de Chinese overheid." De BBC meldt dat de hele landingspagina werkt als link; waar dan ook klikken leidt naar de omleiding.

'China verlaten'

In januari dit jaar heeft Google gesteld dat het weigert nog langer mee te werken aan de overheidscensuur in China. Dit volgde op een grote hackaanval op het Amerikaanse bedrijf, gepleegd vanuit China en mogelijk zelfs door de Chinese overheid. Als het er op aan kwam, zou de zoekmachine zich dan terugtrekken uit dat grote Aziatische land. Een groot deel van de miljardenbevolking van China is niet online, maar de welvaart en daarmee doelgroep voor bedrijven zoals Google groeit.

In februari is het dreigement van China verlaten al afgezwakt. Het bedrijf hoopt tot een vergelijk te komen met de Chinese overheid. Ondertussen is het toch ook bezig om de Chinese censuur aan te pakken langs andere weg. Zo stelt Google dat de verplichte overheidsfiltering een schending is van internationale handelsverdragen. Dat heeft Eurocommissaris Kroes in mei ook al gesteld tijdens haar bezoek aan China.