Google tast al vijf dagen in het duister. Afgelopen woensdag is namelijk de zogeheten ICP Licentie (Internet Content Provider) verlopen, die internetbedrijven nodig hebben om in China actief te mogen zijn.

Geen hint

De internetreus heeft nog geen reactie gekregen van China. Noch een afwijzing noch een verlenging, of een hint voor één van beide opties. Dit laat de een Google- woordvoerder weten aan de IDG News Service.

Woordvoerders van de Chinese overheid gaan niet in op de kwestie, maar verklaren dat buitenlandse internetbedrijven welkom zijn als die zich aan de Chinese wetten en regels houden.

Google meldt dat sinds woensdag de websearch van het bedrijf gedeeltelijk is geblokkeerd in China. Dit betreft in ieder geval de aanvullende dienst Google Suggest, waarbij gerelateerde zoektermen worden aangedragen als een gebruiker een zoekterm intikt.

Knieval

Het Amerikaanse moederbedrijf heeft net voor het verlopen van zijn ICP Licentie plots water bij de wijn gedaan, zij het symbolisch. Het heeft de automatische omleiding geschrapt van Google.cn naar zijn ongecensureerde Hong Kong-site Google.com.hk. In plaats van die in maart plots opgezette redirect is de gehele Chinese site nu een link. Deze landingspagina, inclusief het zoekveld zelf wat slechts een image is, linkt naar de zoeksite in Hong Kong. Die Speciale Bestuurlijke Regio in China heeft status aparte en valt niet onder de Chinese wet.

Update:

Het Chinese bedrijf dat Google.cn draait, verklaart zich aan de wet te willen houden in China. Dat schrijft het in de verzoekbrief voor verlenging van de ICP Licentie, melden overheidswoordvoerders nu.