Ontwikkelaars stonden te juichen en zwaaiden met hun laptops vanwege de vernieuwende techniek, maar gebruikers bleven weg, zo luidt de boodschap van Googles senior vice president for operations Urs Hözle in de blogpost waarin hij het einde van Google Wave aankondigt. De dienst wordt niet verder ontwikkeld als standalone product. Wel blijft de site nog bestaan tot het einde van het jaar, en de technologie leeft voort in andere projecten van Google, schrijft hij verder.

Binnen drie maanden

Wave werd in mei 2009 geïntroduceerd door Google, en in september van dat jaar werden 100.000 mensen uitgenodigd om ermee aan de slag te gaan. Pas in mei van dit jaar werd het voor het grote publiek beschikbaar. En dus nog geen drie maanden later is het al dood verklaard.

Voor de paar mensen die toch gebruik hebben gemaakt van Wave, zullen tools worden gemaakt waarmee de content uit Wave kan worden ‘bevrijd’, schrijft Hözle. Daarnaast zijn verschillende delen van de code en veel protocollen van Wave open source gemaakt, zodat iedereen verder gaan op de weg die Google is ingeslagen.

Verrassing

De zet van Google is blijkbaar ook binnen Google als een verrassing gekomen. Op het Google Wave Developer Blog is afgelopen maandag nog een aankondiging verschenen over een aantal presentaties over Wave. Maar ook de ontwikkelaars beseften dat Wave niet vanaf het begin een goed product was. Op de O’Reilly Open Source Conferentie die afgelopen maand is gehouden, heeft Wave-ontwikkelaar Dan Peterson toegegeven dat vroege versies van de dienst langzaam waren en nogal eens vastliepen. Dat is intussen veel beter geworden, zei hij, maar het zal gebruikers behoorlijk hebben afgeschrikt.

Daarnaast wisten gebruikers gewoon niet precies wat ze met Wave moesten doen, ondanks de pogingen van Google om het uit te leggen.

In de video hieronder legt Eric Schmidt uit waarom Google met Wave stopt.

Bron: Techworld