Google deed de toezegging tijdens een hoorzitting van de juridische commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Tijdens die zitting werd gediscussieerd over de Google Books Settlement, een schikking die Google eind 2008 trof met Amerikaanse uitgevers. Op die schikking is veel kritiek. Zo zou Google teveel macht op de boekenmarkt krijgen, copyright schenden en inbreuk maken op privacy.

Google probeert de kritiek op de schikking tegemoet te komen. "Google zal niet meer te verkrijgen digitale boeken online zetten, en retailers als Amazon, Barnes & Noble en uw lokale boekhandel in staat stellen toegang ertoe te verkopen aan klanten, op welk aan internet verbonden apparaat ze ook willen", zegt Google in een verklaring. De resellers krijgen een "significante meerderheid" van de opbrengsten. Volgens de schikking krijgt Google (of de reseller) 37 procent per verkocht boek, de rechthebbende 67 procent.

Amazon niet gecharmeerd

Paul Misener, namens Amazon aanwezig bij de hoorzitting, liet al tijdens de zitting weten niks te zien in het gebaar van Google. "We werken graag samen met rechtenhouders zonder hulp van iemand anders", zei Misener volgens CNET.

Google-jurist David Drummond laat Reuters weten dat Google altijd al van plan was om een deel van het boekenassortiment te delen. "We hadden altijd de visie dat we open zouden worden."

Onder vuur

Tijdens de hoorzitting kwam Google onder zwaar vuur van Marybeth Peters, van de Amerikaanse Copyright Office, die betoogde dat Google met de schikking ten onrechte het recht zou krijgen om niet meer te verkrijgen boeken te publiceren, zonder toestemming van rechtenhouders. Dat is "onmiskenbaar een inbreuk op copyright", aldus Peters.

Ook Amazon bekritiseerde Google op dit punt. "Google is de enige in de wereld die copyright als een opt-out mechanisme hanteert. Wij scannen geen boeken waar we vooraf een rechtenhouder van kunnen vinden.".

Europa

Eerder deze week maakte Google ook al een knieval naar Europese uitgevers. Google gaat voor Europese boeken waarop auteursrecht berust een opt-in systeem gebruiken. Rechthebbende hoeven op die manier niet meer aan te kloppen bij Google. Behalve als de auteur het boek per se in de database wil hebben.

Ook is er deze week een stoet aan bedrijven, auteurs en uitgevers en burgerorganisaties die privacybezwaren aantekenen bij Google Books. Zo is er bezwaar tegen de Google's mogelijkheid om bij te houden welke boeken lezers hebben gekocht en gelezen. Google kan naar verluidt bijhouden welke gebruiker hoeveel tijd besteed aan een bepaalde pagina van een gedigitaliseerd boek