Wetenschappers bij Google weten wel raad met de computerinfrastructuur op gigaschaal. Supercomputers zijn voor watjes, pardon Watson, Google knoopt z'n servers aan elkaar tot een enorm neuraal netwerk, vergelijkbaar met het onderling vervlochten web van neuronen in ons brein.

Neuraal netwerk met 1 verborgen laag. Bron: Wikipedia

Als zo'n netwerk 11 verborgen lagen (tussen input en output) diep is, blijkt het even goed huisnummerbordjes op foto's te lezen als mensen: zo'n 98 van de 100 keer correct, meldt Technology Review. Optische karakterherkenning is moeilijk, maar krijgt een heel nieuwe dimensie door de oneindige variatie aan nummerbordjes, cijfertypes en belichting van de foto's genomen door de rondrijdende Street View-auto's.

Uniek aan de nieuw ontwikkelde methode is dat het neurale netwerk niet de losse karakters tracht te herkennen, maar het gehele nummer. De onderzoekers schrijven (pdf) dat dit systeem alleen werkt met relatief korte combinaties van karakters, zoals huisnummers, het is niet schaalbaar voor langere karaktersequenties. Nog niet.

Moeilijke huisnummers die Google's neurale netwerk correct wist te herkennen