De patentbijlagen omschrijven bijvoorbeeld een situatie als de afstand tot een spoor (hoe dichterbij, hoe hoger het risico) maar gebruikt ook data als hoeveel ongelukken er op bepaalde plekken zijn gebeurd de afgelopen twee jaar, zodat de applicatie een risico-inschatting kan maken. De toepassing zou dan een waarschuwing kunnen afgeven als een gevaarlijke verkeersituatie voor de hand ligt.

Aanstormend voertuig

Google omschrijft dat mensen regelmatig het verkeer onvoldoende waarnemen als ze bijvoorbeeld met een koptelefoon naar muziek luisteren. "De afgeleide gebruiker kan een aanstormend voertuig, zoals een auto of trein, mogelijk niet meer horen en als de gebruiker dicht bij een weg of een spoor komt, kan de gebruiker gewond raken."

Het octrooi omschrijft diverse methodes om de omgeving te analyseren, met behulp van sensoren als gps en de microfoon en data over de specifieke locatie waar de gebruiker zich in bevindt. Het idee is dat risicofactoren een numerieke waarde krijgen en het totaalplaatje bepaalt vervolgens of er een waarschuwing wordt afgegeven.