Als het aan Google ligt gaat er geen enkele excuses of euro naar de Franse privacytoezichthouder. Het bedrijf weigert - zonder nieuwe uitleg - het betalen van de opgelegde 'recordboete' (lees: fooi) van 150.000 euro alsook zijn publiekelijke straf. Volgens de Franse krant Le Figaro heeft de zoekgigant het beroep ingediend bij de Raad van State, de hoogste rechterlijke instantie voor administratieve zaken.

Het Franse CNIL legde Google vorige week de maximale boete op voor het illegaal vergaren van gebruikersdata van verschillende diensten zonder duidelijke voorwaarden en toestemming. Dit naar aanleiding van het nieuwe privacybeleid van Google dat sinds maart 2012 van kracht is, waarin het gebruikersdata van verschillende diensten koppelt. Het boetebedrag van 150.000 euro komt neer op net iets meer dan 0,01 procent van Google's jaarlijkse omzet in Frankrijk, zo berekende SEO-bedrijf VRDCI.

Biecht op homepage

Daarnaast is Google gesommeerd tot het maken van publiekelijke excuses. Google moet twee dagen lang prominent melding maken van de beslissing van de CNIL en van de boete "voor overtredingen van de regels van de bescherming van persoonsgegevens die zijn vastgelegd in de wet."

Deze melding moest binnen 8 dagen op de Franse homepage Google.fr verschijnen, direct onder de knoppen 'Google zoeken' en 'Ik doe een gok'. Maar tot op heden is er daar nog niets gesignaleerd.