Chrome kan al PDF-bestanden weergeven, maar doet dat met plugins afkomstig van software zoals Adobe Reader of Adobe Acrobat. Gebruikers die zijn ingelogd op een account bij Google kunnen een PDF ook automatisch geconverteerd krijgen naar Google Docs. De programmatuur van Adobe is steeds populairder bij malwaremakers. Adobe biedt sinds kort kwartaalupdates en overweegt nog maandelijkse updates. Updates voor Chrome worden automatisch geïnstalleerd.

Exit plugins

Google hekelt nu de traditionele plugin-uitbreidbaarheid van browsers. Hoofdingenieur Marc Pawliger stelt dat het plugin-model weliswaar krachtig is, maar dat het ook problemen met zich meebrengt wat betreft compatibiliteit, prestatieniveau en beveiliging. De internetreus is dan ook voorstander van een nieuw model. Het gebruikt dat voor de ingebouwde PDF-ondersteuning, die nu is toegevoegd aan de developeruitvoering van Chrome voor zowel Windows als Mac OS X.

Google belooft een net zo soepele weergave en bediening van PDF-documenten als van webpagina's. De rendering is op dit moment nog niet bepaald optimaal, erkent Pawliger. Daarnaast zijn veel geavanceerde mogelijkheden van PDF, zoals ingebedde media, nog niet ondersteund. Daarvoor blijft er voorlopig nog de mogelijkheid om Adobe Reader apart aan te roepen vanuit Chrome.

Flash eerst

Eerder heeft Google een plugin al opgenomen in Chrome voor de Flash Player van Adobe. De afspeelmogelijkheid voor Flash-apps zit sinds eind maart ingebouwd in de developersversies van Chrome. Installatie van Flash Player is niet meer nodig en updates komen gelijk mee met de automatisch geïnstalleerde Chrome-updates. Google werkt hiervoor samen met Adobe, maar ook met Firefox-maker Mozilla.

Die drie ontwikkelen een nieuwe standaard api (application program interface) voor browsers. Dat project, Pepper geheten, moet op termijn het alternatief worden voor de huidige plugins. Een van de grote voordelen van Pepper is dat het de - nu door plugins - geboden functionaliteit, zoals de ingebouwde PDF-support, beperkt tot eigen geheugengebieden (sandboxes). Dit komt de beveiliging ten goede.

Chrome OS

Google neemt hiermee ook een volgende stap op weg naar zijn netbookbesturingssysteem Chrome OS. Dat draait een uitgeklede Linux-kernel met daarop de browser Chrome. Andere applicaties zijn niet toegestaan, Google is de systeembeheerder (root). Het installeren van PDF-leessoftware die dan browserplugins meebrengt, kan dus niet. Losse plugins zijn wel mogelijk op Chrome OS, heeft Google al gerustgesteld.