De zoekgigant wil met beide nieuwe uitbreidingen van de service "gebruikers op een effectievere manier naar de juiste informatie leiden", schrijven ontwikkelaars Ori Allon en Ken Wilder. De bedoeling van de vandaag gelanceerde wijziging is om betere verbanden te leggen tussen een zoekopdracht en daaraan gerelateerde queries.

De eerste wijziging is een uitgebreidere lijst gerelateerde zoekopdrachten. Dat betekent bijvoorbeeld als iemand zoekt naar 'surfen op de Canarische Eilanden' er ook suggesties worden gegeven op basis van de drie populairste eilanden van die groep: Lanzarote, Gran Canaria, en Fuerteventura. "We bieden meer queries, meer talen en maken onze suggesties relevanter en toegespitst op wat je echt wilde weten."

Langere beschrijvingen

Naast de uitgebreidere suggesties worden de beschrijvingen van zoekresultaten langer. Daarmee worden de twee regels onder de blauwe regels in een zoekresultaat bedoeld. Google maakt de woorden uit de opgegeven zoekopdracht opvallender door ze vet af te beelden. Bij queries van drie woorden of meer zou er volgens de zoekgigant onvoldoende informatie in het zogenaamde 'knipsel' staan. Daarom is het aantal regels van een knipsel uitgebreid tot soms vier regels om zo relevantere informatie te bieden.

Dit zou handig kunnen zijn als een gebruiker op zoek is naar 'een restaurantrecensie waarin alle aspecten van een maaltijd voorkomen'. Google spoort zoekers aan het vooral zelf uit te proberen en het bedrijf niet op zijn blauwe ogen te geloven.