Sinds augustus heeft Google in alle stilte honderden werknemers laten gaan, zo meldt Silicon Valley WebGuild. Duizenden mensen zouden volgens de publicatie voor hun werk bij Google moeten vrezen. Het gaat daarbij voornamelijk om de tienduizend zogeheten contractors die voor Google werken.

Deze tijdelijke werknemers maken één derde van het totale personeelsbestand uit. "Het lijdt geen twijfel dat dat aantal te hoog is", stelt Google-oprichter Sergey Brin. Vorige maand verklaarde Brin al dat hij het aantal contractors wil terugbrengen door een deel van hen een vaste aanstelling te geven. Ook vendor management zou moeten helpen bij het reduceren van het aantal contractors.

Volgens Silicon Valley WebGuild maakt Google gebruik van een groot aantal tijdelijke krachten om indruk te maken op beleggers. Omdat Google geen melding maakt van deze tijdelijke werknemers lijkt het alsof de productiviteit per werknemer hoger is dan die in werkelijkheid is. Bovendien hoeft Google de tijdelijke krachten niet dezelfde voorzieningen (zoals een zorgverzekering en opties) te bieden als normale werknemers.

Normaal personeel

Het tempo waarin Google 'normaal' personeel aanneemt, neemt ondertussen ook af. "We nemen minder mensen aan, maar we nemen nog steeds mensen aan", verklaart Eric Schmidt, CEO van Google, tegenover het financiële persbureau Bloomberg.

In het derde kwartaal nam de zoekgigant 519 werknemers aan. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er nog 2.130. Google had aan het einde van het derde kwartaal ongeveer 20.000 werknemers. Eind 2006 waren dat er nog 11.000. De contractors zijn niet in deze cijfers meegenomen.