Google Chrome werd begin september met veel tamtam gelanceerd en de open-sourcebrowser werd flink gedownload.

Maar al snel bleek dat veel gebruikers weer teruggingen naar IE of Firefox. Het marktaandeel zakte na korte tijd alweer terug tot onder de 1 procent en sindsdien kabbelt de bèta in de marge.

Google staat bekend om zijn experimentele diensten, en het internetbedrijf schroomt ook niet om de proefballonnetjes door te prikken als het niks lijkt te worden. Deze week nog besloot Mountain View de stekker uit de kwakkelende virtuele wereld Lively te trekken. Deze 'Second Life-killer' opende pas vier maanden geleden de deuren.

Google's gewicht erachter

Maar wie dacht dat Chrome een tweede Lively wordt, heeft het mis. "We zullen ons gewicht erachter gooien. We zijn behoudend geweest omdat het nog in bèta is, maar als we eenmaal uit bèta zijn zullen we hard werken aan verspreiding, het promoten naar gebruikers, en marketing zal daar onderdeel van zijn", aldus Sundar Pichai, Google Vice President Product Management, in een interview met de Britse krant The Times.

"We zullen waarschijnlijk distributiedeals sluiten. We kunnen met een OEM (Original Equipment Manufacturer) samenwerken en hun computers laten verschepen met daarop Chrome voorgeïnstalleerd", vertelt Pichai. Google heeft reeds de nodige ervaring met het bundelen van zijn toolbar en selectie van de zoekmachine als standaard engine bij andere software of in nieuwe pc's.

Ook op Mac en Linux

Daarnaast is Mountain View druk doende om Chrome op Mac Os X en Linux te krijgen, en zal Chrome ook extensies gaan ondersteunen, zo werd al eerder bekend. Dat gebrek aan externe uitbreidingen is voor veel Firefox-gebruikers reden om niet naar Chrome om te zien.

Maar met OEM-deals in de maak wordt steeds duidelijker dat Chrome vooral wil vissen in de gigantische vijver van Internet Explorer. De Microsoft-browser is nog steeds goed voor meer dan 70 procent van de browsermarkt. Chrome zal in januari de bètafase ontstijgen, bevestigde Pichai tegen The Times.