Google heeft een driejarige overeenkomst gesloten met SURF, die ict-diensten aan hoger onderwijs en onderzoek in Nederland levert. Het doel van Google is om zo veel mogelijk onderwijsinstellingen aan de Google Apps Education te krijgen, het gratis cloud-based applicatiepakket met Gmail, Calender en Docs.

Het belangrijkste wapenfeit: Google is toegetreden tot de SURFfederatie, het authenticatieplatform voor het onderwijs. Leveranciers van online diensten die zich aansluiten bij de SURFfederatie, bereiken daarmee in potentie een miljoen gebruikers in het hoger onderwijs en onderzoek in Nederland, meldt SURF. Dat klinkt Google als muziek in de oren in de strijd tegen Microsoft Office, Exchange en Sharepoint.

Instellingen behouden

Door de integratie met SURFfederatie kunnen hogescholen en universiteiten zeer eenvoudig overstappen op Google Apps, omdat studenten en medewerkers kunnen blijven inloggen met hun bestaande account. Hiervoor zijn geen aparte systeemkoppelingen tussen de instelling en Google nodig.

Een woordvoerster meldt desgevraagd dat SURF geen specifieke eisen heeft gesteld aan Google waar de data geografisch gezien gehost wordt.

Eerder had Google al een overeenkomst gesloten met de Open Universiteit en Universiteit Utrecht. Via SURF komt Apps nu in één klap beschikbaar voor het gehele Nederlandse hoger onderwijs en onderzoek.

Overigens voert SURF ook al experimenten uit met de grote rivaal, [email protected] van Microsoft. Dat biedt onderwijsinstellingen gratis gehoste Outlook, Exchange, Office Live Workspace en Skydrive van 25 GB online opslag.

In Nederland staan ruim een half miljoen studenten ingeschreven bij hogescholen en universiteiten.

Update: informatie over [email protected] toegevoegd.