De zoekgigant heeft het gerechtshof van de staat Columbia gevraagd om als belanghebbende partij commentaar te mogen leveren op hoe de zoekfunctie van de Vista-desktop moet worden aangepast. Ook wil het bedrijf meer informatie over hoe de desktopzoekfunctie wordt aangepast, zodat het zelf kan bepalen of de veranderingen ver genoeg gaan.

Google beargumenteert dat het een belangrijke en bruikbare kijk kan geven op de situatie. Als Google de veranderingen niet ver genoeg vindt gaan, wil het van zich kunnen laten horen in de rechtszaal.

De desktopzoekfunctie in Vista kwam in opspraak toen Google bij de aanklagers en de Amerikaanse officier van justitie begon te klagen over de desktopzoekfunctie. Volgens Google zou deze zoekfunctie in Windows Vista andere aanbieders van desktopzoekfuncties benadelen.

Op 19 juni verklaarden Microsoft en de aanklagers dat zij een overeenkomst hadden bereikt over de veranderingen in de zoekfunctie van de Vista-desktop zodat derde partijen niet langer benadeeld zouden worden.

Microsoft oordeelt dan ook dat de zaak is afgehandeld en dat er geen reden is voor Google om inspraak te hebben in de uiteindelijke oplossing. De softwaregigant stelt bovendien dat Google niet gekwalificeerd is om hieraan deel te nemen, omdat het geen partij is die betrokken is bij deze antitrustzaak. Het is nu aan de rechter om te oordelen of Google zijn zin krijgt.