Voorlopig hoeft Microsoft nog helemaal niet bang te zijn, want Chrome OS loopt vertraging op, zo bleek bij de presentatie dinsdagavond Nederlandse tijd. Er start nu een uitgebreid pilotprogramma, maar de eerste laptops met Chrome OS van Acer en Samsung zullen pas medio 2011 in de schappen liggen.

CIO's inpalmen

Maar als de presentatie van Chrome OS iets duidelijk maakte, dan was het wel de ambitie van Google om zijn ‘webbesturingssysteem’ het bedrijf in te loodsen. Keer op keer benadrukte Google functies en features die vooral CIO’s als muziek in de oren klinken.

Zo zijn de kosten van aanschaf en beheer (total cost of ownership) van computers met Chrome OS een fractie van het traditionele bedrijfsnetwerk van Windows pc’s, hield Google de toehoorders voor.

Plus, het systeem én alle data zijn automatisch veilig, benadrukte het internetconcern. Geen patches testen en uitrollen, geen aparte encryptie van bestanden nodig. Chrome OS doet eigenlijk al het beheerderswerk, was de boodschap. Zoals bekend draait elke tab als apart proces in een sandbox en updates komen volautomatisch binnen.

Maar Chrome OS gaat verder. Zo heeft het een zogenaamde beveiligde opstart (verified boot), waardoor malware en rootkits kansloos zijn, belooft Google. Alle lokale data is automatisch versleuteld. Daarnaast opende Google eindelijk de Chrome Web Store en claimt dat binnenkort Chrome minstens twee keer zo snel wordt.

Pentagon doet mee

Voor de testfase heeft Google dan ook heel slim al tientallen grote bedrijven weten te strikken, waar het nu al mee kan koketteren. Onder meer Kraft, Logitech en American Airlines. Maar ook organisaties die onderdeel zijn van het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, doen mee. “Die hebben toch wel enige ervaring met security”, aldus Google, dat wijselijk het gênante lek van 250.000 documenten van het militair-diplomatieke Siprnet via Wikileaks onvermeld liet.

Ook Citrix is van de partij en werkt samen met Google om zijn gevirtualiseerde desktopomgeving met Chome OS te koppelen. Om het idee duidelijk te maken werd een demonstratie getoond van Microsoft Excel in Chrome, draaiend op een virtuele machine in een datacenter, sneller dan op een lokale pc.

Eindelijk de netwerkcomputer

Voor de testfase heeft Google met een onbekende OEM (waarschijnlijk Acer of Samsung) een ‘voorbeeld’ notebook gemaakt, de Cr-48. Een 12-inch laptop met flashopslag en standaard 3G-connectiviteit. Het apparaat doet 8 uur op een batterij, of 8 dagen standby. Het toetsenbord heeft geen functietoetsen en geen capslock. “We willen het web gezellig houden”, grapte Google’s Sundar Pichai.

Ook ceo Eric Schmidt verscheen ten tonele om te verkondigen dat de sinds de jaren negentig gekoesterde droom van elke Microsoft rivaal, de netwerkcomputer, nu realiteit is. Dat werd hoog tijd, want de laatste echte uitvinding in de computerwereld stamde alweer uit uit 1975, stelde Schmidt. Dat is Public Key Infrastructure (PKI).

Ook particulieren kunnen zich aanmelden voor het testprogramma, wie het eerst komt die het eerst maalt. Een adres in de VS is vereist.