Dinsdag behaalde Google al een opmerkelijke overwinning toen bekend werd dat Microsoft met het Amerikaanse ministerie van Justitie is overeenkomen om de zoekfunctie Instant Search van Windows Vista open te stellen voor alternatieve zoeksystemen.

Google stelt nu dat verantwoordelijken in de antitrustzaak nog meer moeten doen. "We zijn blij met het behaalde resultaat", zegt David Drummond van Google in een e-mail. "Het is een stap in de goede richting, maar dat moet verder uitgebouwd worden om gebruikers meer toegang te geven tot alternatieve desktopzoekmachines."

Het is nog onduidelijk wat voor extra veranderingen Google van Microsoft zou willen afdwingen.

Windows Vista is het eerste besturingssysteem van Microsoft met een geïntegreerde desktopzoekfunctie waarmee de gebruiker bestanden en informatie op zijn pc kan vinden.

Kort geleden werd bekend dat deze integratie van de eigen zoekfunctie in Vista voor Google aanleiding is geweest om een aanklacht tegen Microsoft in te dienen. Volgens Google frustreert Microsoft in Vista de installatie en gebruik van een alternatieve zoekfunctie, doordat iedere extra zoekfunctie de prestaties van het systeem nadelig beïnvloedt en de Microsoft-zoekfunctie niet uit te schakelen is.