Het systeem dat Google voor ogen ziet, heeft nog het meeste weg van een veiling. De consument heeft een telefoon die compatible is met alle mobiele netwerken, maar ook Wifi. De telefoon bevat een programma die de voorkeuren van de consument registreert en bijhoudt. Deze voorkeuren kunnen zijn dat de consument altijd het goedkoopste netwerk wil of het netwerk met de hoogste betrouwbaarheid.

Via het systeem van Google gaat het programma op elk moment, zelfs tijdens het bellen, op zoek naar de provider die het best aansluit bij de voorkeuren van de consument. Op die manier kunnen providers tegen elkaar opbieden waarna de provider met het aantrekkelijkste tarief mag het gesprek mag afhandelen, zonder dat de consument hier tijdens het bellen iets van merkt.

Overschakelen tijdens het bellen

Het systeem kan ook overschakelen van een mobiel netwerk naar Wifi en andersom, bijvoorbeeld wanneer iemand bij zijn huis aankomt of daar juist weggaat. Het systeem is niet helemaal nieuw, zo biedt T-Mobile op dit moment al een toestel dat kan overschakelen van Wifi naar het T-Mobile netwerk. Volgens Google kent dat systeem echter nog teveel beperkingen: "Zo'n systeem kan te weinig diensten bieden. Zo kan een gebruiker beperkt worden tot een bepaald belplan of een bepaalde provider. De gebruiker is waarschijnlijk meer geïnteresseerd in toegang tot verschillende toepassingen en wil de vrijheid hebben om verschillende providers te kunnen kiezen", lees de patentaanvraag.

Weerstand van providers

Hoewel het systeem veelbelovend klinkt, is er nog een gigantisch obstakel te overwinnen. Omdat providers het meeste geld verdienen aan het gebruik van hun eigen netwerk, willen zij niet dat hun klanten ook concurrerende netwerken gebruiken.

Het plan van Google zou ervoor zorgen dat de consument sneller en automatisch van netwerk kan wisselen wanneer dat voordeliger is. Dat zou in sommige gevallen ten koste gaan van de winst van het bedrijf waar een contract is afgesloten.

Geen definitief plan

Google heeft dan ook niet laten weten of het plan al besproken is met mobiele telefoonproviders. Ook wil het bedrijf geen antwoord geven op de vraag of het daadwerkelijk bedoeling is om dit systeem te implementeren: "We vragen patent aan voor verschillende ideeën die door onze medewerkers worden bedacht. Een aantal van die ideeën groeit uit tot producten of diensten, anderen niet. Onze toekomstplannen kunnen niet worden afgeleid van onze patentaanvragen," zegt een woordvoerder in een reactie.

Transparante markt

Het project sluit goed aan bij de koers die Google de afgelopen tijd vaart. Het bedrijf heeft meer dan eens aangegeven dat het moeite heeft met de geslotenheid van de mobiele telefoniemarkt. Het systeem van Google zou die markt volledig openbreken.