Momenteel zijn telefoons met vier verschillende versies van Android, 1.5, 1.6, 2.0 en 2.1, te koop. Google wil verdere versplintering van zijn mobiele OS nu gaan voorkomen door onderdelen los te koppelen van het systeem en afzonderlijk als downloads aan te bieden, schrijft Engadget.

Door die losse downloads kunnen Android-gebruikers bepaalde vernieuwingen zelf installeren in plaats van dat ze maandenlang moeten wachten tot telefoonfabrikanten of telecombedrijven zelf met een update komen. Het nieuwe model lost mogelijk ook de problemen van appbouwers met Android op: oudere edities van Android hebben geen ondersteuning van alle api's waardoor ontwikkelaars met alle versies rekening moeten houden.

Via de Market

Google wil volgens Engadget in het vervolg minder nieuwe api's uitbrengen en zich meer richten op nieuwe functies en standaardapps. Uiteindelijk zouden de updates van de kern van Android via de Android Market kunnen worden verspreid.

De eerste losgekoppelde onderdelen zijn volgens Engadget te verwachten bij de komst van de twee aanstaande versies van Android: Froyo en Gingerbread. Met die namen zet Google overigens zijn traditie voort om de Android-updates te noemen naar een zoete snack. Voorgangers waren onder meer Cupcake, Donut en Eclair.