Een nieuw conflict tussen Microsoft en Google lijkt te escaleren. Google eist in een dreigbrief van Microsoft dat het vóór 22 mei zijn zelfontwikkelde YouTube-app uit de Windows Phone Store haalt. Die app stript advertenties en laat de gebruiker streams downloaden, beide evident tegen de voorwaarden van YouTube. Ook heeft Google geen toestemming gegeven voor het gebruik van het YouTube-logo. Dat meldt The Verge, die de dreigbrief openbaart (zie onderaan).

Misbruikt Google YouTube-macht?

Het onderliggende probleem: Google weigert zelf een YouTube-app voor Windows Phone te maken en geeft Microsoft ook geen volledige toegang tot de YouTube api's. Microsoft heeft hier zelfs over geklaagd bij de Europese Commissie. Recent heeft Microsoft zelf de YouTube-api reverse engineered met als gevolg de omstreden app.

Microsoft stelt in reactie dan ook graag aan de YouTube-voorwaarden te willen voldoen, “maar Google moet ons dan wel toegang geven tot de noodzakelijke api’s”, aldus Microsost in een statement aan The Verge. “In het kader van Larry Page zijn oproep voor meer interoperabiliteit en minder negativiteit kijken we uit om deze samen kwestie op te lossen voor onze wederzijdse klanten”, sneert Microsoft, refererend aan de toespraak van Page op Google’s developercongres I/O woensdag.

Oorlog op alle fronten

De YouTube-kwestie is de zoveelste episode in de oorlog tussen Google en Microsoft. Beide concerns bestrijden elkaar met patenten, antitrustklachten en saboteren elkaar door bepaalde producten en technologieën niet te ondersteunen of vrij te geven. Daarnaast voert Microsoft een felle PR-campagne tegen Google. Tot nog toe zijn vooral de consumenten de dupe van deze kift.

Google dreigbrief aan Microsoft