Google wordt glasvezelprovider. Het bedrijf beschikte al enig jaren over een flink glasnetwerk tussen zijn tientallen verschillende datacenters, maar nu stort het zich op glasvezel tot aan huis (Fiber tot the Home, FttH).

Daarvoor steekt de zoekgigant zelf de spade in de grond. Het bedrijf nodigt overheden en burgers uit hun gemeente aan te melden voor het project. Eind maart zal Google dan beslissen waar het zijn supersnelle glasvezelnetwerk gaat uitrollen. Het wil in eerste instantie tussen de 50.000 en 500.000 consumenten bereiken.

Open toegang

Google wordt in eerste instantie geen access provider, maar zal zijn netwerk tegen marktconforme prijzen openstellen voor internetproviders. Rondom het hoofdkantoor in Mountain View heeft Google al sinds 2006 een gratis WiFi-netwerk.

Google wil experimenteren met gigabit snelheden voor eindgebruikers. "We willen zien wat ontwikkelaars en gebruikers kunnen doen met ultrahoge snelheden, zoals het maken van een bandbreedte slurpende "killer apps" en andere diensten of gebruik die we ons nog niet eens kunnen voorstellen."

Snelheidsrace

Het bedrijf ontplooit de laatste tijd steeds meer initiatieven om, zoals het zelf zegt "het web sneller te maken". De browser Chrome speelt daarin een belangrijke rol, maar ook bijvoorbeeld een eigen DNS dienst die het afgelopen december lanceerde.