De handel in het aandeel Google verliep donderdag in de eerste minuten bijna net zo chaotisch als de aanloop naar de beursgang. In dertien minuten tijd wisselden 6,5 miljoen aandelen van eigenaar – ongeveer een derde van de aandelen die donderdag in omloop werden gebracht. Voor de handel in de aandelen Google van start ging, speculeerden de meeste bezoekers van de site van The Wall Street Journal er in een peiling nog op dat de waarde van het aandeel met meer dan 10 procent zou dalen. Op de beurs was er echter geen plaats voor negativisme, zo bleek toen de handel begon. Aanvankelijk verscheen er een openingskoers van 130 dollar op de borden, enkele minuten later werd dit bijgesteld naar 100 dollar: toch nog altijd een stijging van 18 procent in vergelijking met de introductieprijs van 85 dollar. De waarde van Google steeg daardoor in korte tijd van 23 naar 27,5 miljard dollar. "De eerste handel kan de toon voor de rest van de dag zetten", verklaart een analist van Thomson Financial de goede prestaties van het aandeel Google tegenover CNet. "Als het aandeel lager was geopend, hadden beleggers misschien een afwachtende houding aangenomen." Het aandeel Google sloot donderdag op een koers van 100,33 dollar.

1-0

De enorme koerssprong op de eerste handelsdag is op zijn minst opvallend te noemen. Eén van de ideeën achter de door Google gebruikte aandelenveiling was nu juist dat dit systeem een optimale opbrengst voor het bedrijf zou opleveren. Gelet op de koers van 100 dollar op de eerste handelsdag had Google echter veel meer geld bij beleggers kunnen ophalen dan de 1,7 miljard dollar die de beursgang nu opleverde. Het lijkt erop dat veel beleggers hun vingers niet hebben willen branden aan de aandelenveiling. Op het moment dat de beurshandel in het aandeel Google mogelijk werd, hebben zij alsnog hun slag geslagen en aandelen gekocht. Op de achtergrond speelt mee dat de zakenbanken die de beursgang van Google begeleidden, niet onverdeeld gelukkig waren met de door Google gekozen veilingmethode. Bij de veiling van aandelen neemt de invloed van zakenbanken af. Bovendien verdienen zij met een veiling minder dan met een `normale' beursintroductie. Het heeft er dan ook alle schijn van dat de gevestigde belangen op Wall Street de veiling van Google hebben gefrustreerd. De zakenbanken die Google bij de beursintroductie begeleidden, waren volgens een door The Wall Street Journal geciteerde investeerder van een vermogensbeheerder lang niet zo enthousiast bij het aan de man brengen van de aandelen als normaal. "Wall Street – Google, 1-0", vatte de Amerikaanse zakenkrant de uitkomst van de strijd tussen Google en de banken donderdag samen.

Yahoo

Of Google de hoge waardering van de eerste dag zal vasthouden, valt te bezien. Bij een prijs van zo'n honderd dollar is de waarde van Google ongeveer 270 keer zo hoog als de winst over het jaar 2003. Bij de meeste bedrijven die aan de Nederlandse AEX zijn genoteerd, ligt de zogeheten koers-winstverhouding ergens tussen de tien en twintig. Beleggers menen echter dat bij internetaandelen een hogere koers-winstverhouding gerechtvaardigd is. Zij verwachten dat de winst van ict-bedrijven de komende jaren sneller zal stijgen dan de winst van `normale' bedrijven. Zo heeft Yahoo, een van de belangrijkste concurrenten van Google, een koers-winstverhouding van 130.