Yahoo staat op het punt om het OpenID-systeem in haar ecosysteem van sites uit te rollen, berichtte onlangs ReadWriteWeb. Dat blijkt ondermeer uit het domein me.yahoo.com, waar een melding staat dat Yahoo als OpenID-provider fungeert. Ook een codefragment van fotosite Flickr verraadt Yahoo's plannen tot implementatie van het authenticatiesysteem.

Weblog Techcrunch UK meldt op basis van een 'hooggeplaatste bron' dat andere belangrijke partijen, waaronder Google, Verisign en IBM in gesprek zijn om OpenID te gaan ondersteunen. Google is daar overigens recentelijk al voorzichtig mee begonnen op de bèta-versie van Blogger.

Doorbraak

Ook Microsoft ondersteunt al enige tijd OpenID, in combinatie met het eigen Windows Cardspace. Daarnaast hanteren blogbedrijven Wordpress, LiveJournal en Technorati het inlogsysteem al. Totnogtoe is OpenID echter relatief onbekend bij het grote publiek. De omarming van meer grote spelers zal daar binnenkort verandering in gaan brengen, zo is de verwachting.

OpenID is een gedecentraliseerd inlogprotocol. Verschillende partijen kunnen zelf OpenID-provider worden. Hier kunnen gebruikers zich registreren waarna ze een uniek internetadres toegewezen krijgen. Vervolgens kan met deze 'identiteit' op talloze andere OpenID-ondersteunde sites worden ingelogd.