Auto's die stoppen voor een rood licht (of juist gas geven om er net doorheen te gaan), voetgangers die wel, of juist niet oversteken, bussen die uitwijken, een klaarover bij een schooloversteekplaats en een fietser die blijkbaar van plan is af te slaan. Het is allemaal zeer voorspelbaar - voor een computer.

Auto-computer beter dan een mens

Volgens Google heeft zijn zelfrijdende auto veel minder problemen in het verkeer dan een mens, al is de situatie zo op het oog nog zo chaotisch. Wat voor een mens een wirwar aan onverwachte bewegingen lijkt, is voor Googles computer maar saai en voorspelbaar. Honderden 'events' op straat worden simultaan vastgelegd door de computer en gevolgd.

Dat althans is de les die Google heeft getrokken na kilometerslange testritten door en om Mountain View. De afgelopen 700.000 mijlen hebben veel geleerd over vooral onverwachte situaties en hoe daarop te reageren. Maar het testen is nog lang niet voorbij. Eerst moeten nog veel meer kilometers in Mountain View worden gemaakt voordat er naar een andere stad wordt gekeken.