Het vorig jaar gelanceerde plan van Google om alle ooit uitgegeven boeken doorzoekbaar te maken, valt niet bij iedereen in goede aarde. Veel uitgevers wijzen erop dat Google met dit project – Google Print – inbreuk maakt op het auteursrecht. De uitgevers zijn bang dat zij geld mislopen als hun boeken gratis digitaal beschikbaar zijn.

Om tegemoet te komen aan de bezwaren van de uitgevers heeft Google het project nu op een lager pitje gezet. Tot november zal Google geen boeken meer inscannen waarop auteursrecht rust. Daarnaast krijgen uitgevers de mogelijkheid om aan te geven welke boeken Google mag inscannen of niet.

Volgens Google is dit beleid vergelijkbaar met de manier waarop de zoekmachine nu webpagina's indexeert. In principe wordt elke internetpagina opgenomen in de index, tenzij de beheerder van een pagina expliciet aangeeft dat hij daar niet van is gediend.

Opt-in

Voor de branchevereniging van Amerikaanse uitgevers gaat de concessie van Google niet ver genoeg. Zij voelen meer voor een opt-in beleid, waarbij uitgevers en auteurs boeken kunnen aanmelden voor Google Print in plaats van dat zij moeten zeggen welke boeken de zoekmachine niet mag inscannen.

"Deze procedure zet de auteursrechtenwetgeving op zijn kop", verklaart Patricia Schroeder, voorzitter van de Association of American Publishers, tegenover persbureau Associated Press. "In plaats van de gebruiker wordt nu de rechthebbende verantwoordelijk gemaakt voor de inbreuk op het auteursrecht."

Volgens Google hoeven de uitgevers zich niet al te veel zorgen te maken over misgelopen inkomsten. "Deze boeken zijn nu moeilijk te vinden en voor de meeste boeken bestaat nu niet de mogelijkheid om de volledige tekst te doorzoeken. Wij denken dat dit de wereld een stapje vooruit zal helpen", schrijft Adam M. Smith, verantwoordelijk voor Google Print, op het weblog van de zoekmachine.