Google probeert zijn technologie al langer in te zetten om het onderwijs in Nederland te verbeteren. Dat doet het internationaal via de zogenaamde Google Teacher Academy. Dat rondreizende circus doet op 4 en 5 november Amsterdam aan. Geïnteresseerden docenten moeten wel snel zijn met inschrijven, Google heeft slechts ruimte voor rond de 35 leraren.

De 2-daagse cursus is bedoeld voor docenten uit het basis- en voortgezet onderwijs. Daarnaast zijn ook lerarenopleiders welkom. "Zij hoeven geen zware gebruikers te zijn van Google-producten, maar diegene die zich inschrijven zijn vaak docenten die bijvoorbeeld al met Google Apps for Education werken", laat Google weten aan Webwereld.

Scripts schrijven in Google Docs

In de weken in aanloop naar de cursus worden de docenten alvast begeleid door een mentor. Deze begeleiders zijn meestal zelf ook docent die volgens Google de inhoud van de cursus baseren op wat zij zelf als bruikbaar hebben ervaren in het klaslokaal. Als voorbeelden geeft Google ons een lerares die zelf scripts in Google Docs had gebouwd die haar hielpen om automatisch examens na te kijken, en een leraar die layers van Google Earth gebruikte voor de geschiedenisles.

Of er echt alleen Google-producten worden getoond, hangt volgens Google van de mentoren af. "Zij beslissen de inhoud en wat er relevant is voor de Nederlandse doelgroep en scholen. De meeste deelnemers zijn normaal gesproken gevorderde gebruikers, die de basisfunctionaliteit kennen en misschien meer geavanceerde functies willen zien zoals bijvoorbeeld bepaalde API's voor Google-sites of het gebruik van scripts voor geautomatiseerd werken in Google Docs."