De uiteenlopende middelen die Google biedt en initiatieven die het ontplooit voor privacy-bescherming zijn verzameld op één pagina. Sommige van die zaken zijn afgedwongen door externe partijen, waaronder Europese overheden, zoals de vervaging van beelden in Street View.

Links en opt-out

Op die pagina zijn bekende tools als het Google Dashboard te vinden, het overkoepelende overzicht (met instelmogelijkheden) voor gebruikersaccounts bij de internetreus. Daarnaast bevat de privacy-pagina links naar instelmogelijkheden voor diverse andere Google-diensten.

Daaronder: Google Ads, encrypted search (wat beschermt tegen pottenkijkers aan de kant van de gebruiker, zoals computer- en netwerkbeheerders), videosite YouTube, Web History (op basis van het Google-account, dus browseroverstijgend), website-analysedienst Google Analytics (opt-out mogelijk), en lokatiedienst Google Lattitude.

Verder geeft het bedrijf daar aan welke de privacy-instelmogelijkheden het biedt in zijn software, zoals webbrowser Chrome. Enkele bekende diensten van Google ontbreken op de overzichtspagina, die zijn te vinden op het Dashboard. Dit omvat naast Docs en Apps ook de aan Gmail gekoppelde en vanwege privacy omstreden microblogdienst Buzz. Google heeft de pagina eerder deze maand met stille trom gelanceerd.

Overheidsbeleid

De lancering komt kort na een Amerikaanse overheidsconferentie in Washington DC, waar privacy, regeringsbeleid en bedrijfsgedrag zijn besproken. Het doorlopen van de privacy-pagina geeft gebruikers meer grip op hun privégegevens en maakt ze 'empowered', vertelde productmanager Jonathan McPhie aan tech-site O'Reilly Radar van de Amerikaanse ict-uitgever en beursorganisator O'Reilly.