"Heel veel applicaties kunnen via de browser geleverd worden. Dat bespaart ons enorm veel kosten." Dat zei Vic Gundotra, een van de topontwikkelaars van Google, in een paneldiscussie op de Mobilebeat-conferentie afgelopen week in San Francisco. In de toekomst zullen mensen hun informatie en entertainment via browsers tot zich nemen, aldus de Google-ontwikkelaar.

Gundotra claimt dat zelfs Google niet rijk genoeg is om voor de applicatiewinkels van de vele aanbieders (Apple, RIM, Microsoft, Palm, Google zelf, etcetera) een aparte applicatie te ontwikkelen. "Wij geloven dat het web heeft gewonnen en dat de browser in de komende jaren, mede om economische redenen, het platform van belang zal worden. Dat is waar Google ook in investeert."

Safari Webkit

De Google-topman verwacht dat de applicaties in toenemende mate worden geschreven voor het mobiele web. Hij erkent dat veel mobiele browsers nog in de kinderschoenen staan. Die situatie verbetert wel snel, stelt de Google-topman.

Hij wijst er op dat de Webkit-engine van Apple's browser Safari sinds kort de geografische locatie van de gebruiker kan herkennen. Afgelopen week voegde Google de locatie van iPhone-bezitters toe op de algemene Google-homepage. De internetreus kan daarmee meer relevante, lokale zoekresultaten geven. Deze toevoeging is vooralsnog alleen zichtbaar voor Amerikanen en Britten.

Html5-mogelijkheden

Gundotra kreeg in de paneldiscussie bijval van een ontwikkelaar van Palm. Die zegt dat door de mogelijkheden van HTML5 webapplicaties gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld de versnellingsmeter ( accelerometer) van een telefoon. Ontwikkelaars hoeven daarvoor dus geen losse apps, voor elk mobiel besturingssysteem, meer te ontwikkelen.