Het Google zoekservertje voor bedrijven, de Google Search Appliance (GSA), kan binnenkort via SharePoint alle documenten binnen een bedrijf bekijken. GSA 7.0 biedt een plug-in voor SharePoint van Microsoft. Vanaf 16 oktober is de nieuwe versie te downloaden voor bedrijven die de appliance gebruiken.

SharePoint verbeteren

Met de nieuwe versie van GSA kan een bedrijf een zoekfunctionaliteit toevoegen aan SharePoint. “Het mooie daarvan is dat je buiten SharePoint door alle data kan zoeken", vertelt Google-manager. Matthew Eichner aan Webwereld. De plug-in hoopt daarmee de functionaliteit van SharePoint voor werknemers te vergroten wanneer de GSA wordt ingezet.

“Alle interne data is in principe te vinden", zegt Eichner. “Of het nu SQL-data is of een interne memo, voor elk datatype is een connector. Systeembeheer bepaalt welke data beschikbaar is voor de werknemers. Via het administratiepaneel, de Connector Manager, is te bepalen wie wat in te zien krijgt", aldus de Google-manager.

Onbeperkt zoeken

Bedrijven betalen voor een licentie voor het gebruik de zoekfunctie op een half miljoen documenten jaarlijks 15.000 dollar. “We bieden een betere prijs/kwaliteit-verhouding dan veel zakelijke software die hetzelfde probeert te doen. Het bereik op de interne data is groter dan bij de concurrenten, omdat de zoekfunctie niet beperkt is tot één datatype."

De plug-in voert suggesties aan voor contactpersonen op basis van de zoekopdracht. “We proberen de meerwaarde van Google.com toe te voegen aan bedrijven", stelt Eichner. Zo zet Google ook hoog in op de vertaalfunctie omdat steeds meer bedrijven data opslaan van over de grens, bijvoorbeeld na een overname. Het zoekbedrijf probeert werknemers een versie van die data in hun moedertaal te leveren.

Verder bevat de nieuwe versie van de software functionaliteiten die we al eerder zagen, zoals het voorstellen van deskundigen (binnen of buiten de organisatie) op basis van de zoekopdracht. Ook kan de plug-in per afdeling anders worden ingesteld om andere resultaten weer te geven op basis van de behoefte die er per tak van een organisatie bestaat.